Reisverslag 8 april t/m 18 april 2013

Door: Gerry Klein

Maandag 8 april;
Vertrek om 4.15 uur en na een hele dag in de auto kwamen we eind van de middag aan in Biscke.

Dinsdag 9 april;
Weer op tijd vertrokken en het laatste stuk van de reis volbracht. Om ong. 15.00 uur waren we bij Istvan Deak om het reisprogramma door te nemen. Grensovergangen zijn goed verlopen. Toen we grens Hongarije – Oekraïne over waren kwamen we er gelijk achter dat de wegen in de Oekraïne ontzettend slecht zijn.
Istvan raadde ons dan ook af om naar Raho te gaan.

Woensdag 10 april;
Uj-Akli:
In Uj-Akli hebben we gepraat over de bouw van de kerk. Enkele jaren terug was ons al de vraag gesteld of we financieel konden helpen samen met een comcie uit Engeland. Omdat de bouw van het jongenshuis bijna klaar is hebben we gezegd dat we in 2014 hiermee willen beginnen. We weten dat ze veel met eigen mensen werken en dat ze super gemotiveerd zijn.
Ooit heeft Frank eens een schets van een kerk gemaakt en dit gebruiken ze nu als voorbeeld.
Hierna zijn we naar Nagypalad gegaan.
Hier hebben we brandhoutgeld gegeven. In de kerk waren ze de vloeren aan het betegelen. De muren waren gestuukt en gesausd. Alleen de banken moesten nog geschuurd en gelakt worden. Dit jaar bestaat de kerk 100 jaar. Omdat er veel kosten voor de kerk renovatie zijn gemaakt is het dak van de pastorie erbij in geschoten.

Donderdag 11 april;
Om 14.00 uur worden we in Zapsony verwacht. Omdat de wegen slecht zijn is ds. Artilla van Palagykomoroc hiernaar toe gekomen om het geld van het thuiszorg project in ontvangst te nemen. Het project loopt goed. Zapsony kan wel meer mensen helpen maar er is geen geld. Hier worden 20 ouderen 1 x per week bezocht. In deze gemeente zijn 2 dames die dit werk doen.

Hierna zijn we huiswaarts gegaan en onderweg hebben we Istvan gevraagd waar de plaatsen liggen van de gaarkeuken waar het `t Harde mee bezig is. Blijkt dat deze vlak bij Raho liggen.
Laat in de middag heeft ds.Gabor het brandhoutgeld voor Raho opgehaald om dit zondag mee te nemen naar Raho.

Vrijdag 12 april;
Vandaag een spannende dag! Hoe is het bij het jongensweeshuis. Vandaag om half 10 bij Isvan om het jongenshuis te gaan bekijken en bespreken. En we hebben aan ds. Molnar het brandhoutgeld overhandigd. En Erica, zijn vrouw, hebben we namens de comcie een kraamcadeautje gegeven voor hun zoon die afgelopen winter geboren is.
Jongensweeshuis:
Hier hebben we samen me de directeur en Istvan de keuken /eetzaal bekeken en is ons verteld wat er nog moet gebeuren, wat er al is betaald en wat nog betaald moet worden.
Alle documenten van de bouw van het jongenshuis zijn aan ons overhandigd. Via Istvan ontvangen.
Directeur maakt alle officiële papieren in orde. De bouw moet nl. goedgekeurd worden door de staat. Dan mag het pas in gebruik genomen worden. we hopen dat dit heel snel gebeurt!
Voor de mensen die er in de zomer van 2012 geweest zijn weten natuurlijk precies wat dit allemaal inhoud. Het was ook weer geweldig om er te zijn en de jongens vroegen meteen of we weer kwamen werken. Helaas jongens. Als troost het ik een zak pepermunt verdeeld. Dat vonden zowel de jongens als de directeur een lekkere traktatie!

Zaterdag 13 april:
Vandaag zouden we naar Raho gaan. Maar door de slechte wegen ging dit niet door. Geld is van de week overhandigd aan ds. Gabor. Bij Zita gegeten samen met Peter en Irene. En het kraam cadeautje gegeven , namens de comcie. Ook daar was van de winter een zoon geboren. De kerk daar bekeken en nog even lekker `thuis ` in het zonnetje gezeten.

Zondag 14 april:
Vandaag zijn we eerst in Matyfalva naar de kerk geweest. De dienst begon om 8.45 uur. Mooi op tijd dus. Daarna gelijk in de auto gestapt om in Vinogradov de dienst bij te wonen. Deze begon om 10.30 uur. Bij Istvan en Klara koffie gedronken en afscheid genomen want onze tijd daar zat er al weer op. Het begin van de terugreis is begonnen. De middagmaaltijd hebben we bij Thomas en Judith genuttigd. En de mannen hebben de boerderij bekeken. Altijd mooi om daar te zijn! En gezellig. Halverwege de middag op huis aan gewandeld waar Irene al weer bezig was om voor het avondeten te zorgen.
Het verbaasd mij iedere keer weer dat de vrouwen van het weinige dat ze hebben, bijzondere smaakvolle maaltijden op tafel zetten. Zo kwam ook aan deze dag weer een eind.

Maandag 15 april:
Vandaag afscheid van Peter en Irene genomen en richting Roemenië vertrokken. Ons eerste bezoek was Misztotfalu . We hebben bij ds.Ecsedi Arpad geen brandhoutgeld achter gelaten, alleen een bezoek gebracht. Het geld was afgelopen zomer door de fam. van Boven meegenomen.
We hebben tegen Arpad gezegd dat transport voorlopig niet aan de orde is. Ook hebben we gevraagd of er nog behoefte aan schoolmeubilair is. Hier kon hij niet duidelijk antwoord opgeven. Het was wel welkom maar hij wist niet voor wie en wat er gebruikt kon worden.
Na het middageten zijn we met Arpad naar de diaspora gemeenten geweest en daar de kerkjes bezocht. En als ontspanning zijn we met zijn vieren met de stoeltjeslift naar boven geweest naar de sneeuw… . Daar wat gedronken en van het uitzicht genoten. En toen weer bergafwaarts. Bij de ds. gegeten en `s avonds naar het hotel gegaan om daar de nacht door te brengen. De volgende ochtend zijn we naar Savadisla vertrokken.

Dinsdag 16 april:
In de middag kwamen we aan in Savadisla. Na het eten zijn we met z`n allen de begraafplaats over gelopen die kortgeleden was opgeknapt. Hier hebben we wel weer brandhoutgeld overhandigd. De dominee van deze gemeente is een bijzonder enthousiast en bevlogen man. Ook de gemeente is positief en actief bezig. Dit d.m.v. levensmiddelen pakketten en jeugdactie`s voor arme mensen in naburig dorp. (Denk aan de schoenendoosactie bij ons).

De kerk is voorzien van nieuwe deuren en vensters. Dit is door eigen mensen betaald.
Voorbeeld = vijf vensters gekocht, vijf gekregen dus 10 in totaal. Dit alles is tussen Pasen en pinksteren 2012 gerealiseerd.

Woensdag 17 april:
Vandaag uit Savadisla vertrokken en na een goede reis kwamen we eind van de middag/avond aan in Iggensbach waar we wel weer zin hadden in een lekkere maaltijd.

Donderdag 18 april:
Nog een dag reizen en dan zijn we om 16.30 en 17.00 uur weer veilig en gezond aan in Oldebroek .
Ik kan denk ik, namens mijn medereizigers zeggen, dat het een goede en fijne reis is geweest. Met positieve en enthousiaste mensen die we tijdens onze bezoeken ontmoet hebben. Mensen die bezig zijn met opbouw in hun gemeente en zich volledig inzetten voor hun naaste. Mensen die zich inzetten voor de toekomst van de Oekraïne en Roemenië! Maar ook weten dat ze dit niet in eigen kracht kunnen. Maar dat dit alleen mogelijk kan worden met Gods hulp.

Frank Bosch
Lammert van Olst
Gerry Klein