Reisverslag najaarsreis 2008

Door: Jeroen van t Hul

Het heeft even geduurd maar hier dan alsnog het reisverslag van de najaarsreis 2008.
Op maandagmorgen 15 september jl. vertrok Henk Schoonhoven samen met 2 gemeenteleden Dikkie van t Veen en Frank Bosch, richting Oekraïne. 4 Uur eerder hadden Jan Morren en Kees Veldkamp met hun vrachtwagen vol hulpgoederen al koers gemaakt richting Oekraïne.
Na een lange reis ontmoeten bovengenoemde reizigers elkaar in Bereghovo (Oekraïne). In samenwerking met een aantal inwoners van Bereghovo worden hier alle hulpgoederen uitgeladen. Vanuit Berghovo worden de hulpgoederen uitgedeeld. Ondertussen zijn Jan en Kees weer met een voldaan gevoel naar Nederland gereisd.
Op 17 september wordt Csongor (Oekraïne) aangedaan. In Csongor krijgen Henk, Dikkie en Frank een rondleiding in de nieuwe school. Deze school is financieel door ons ondersteund en in 2007 geopend. Na de rondleiding zijn ze op bezoek geweest bij de kerkenraad in Csongor. Hier hebben zij het brandhoutgeld afgegeven. De nood blijft erg hoog bij de armsten in hun gemeente. Ze zijn dan ook zeer dankbaar voor de gulle gaven uit onze gemeente.
Vanuit Csongor vervolgt de reis naar Bakos. Hier wordt overnacht. De volgende morgen is een kort gesprek met de kerkenraad van Bakos. De kerkenraad vertelt dat ze tevreden en dankbaar zijn met de kerk en het jeugdgebouw. Ook hier wordt brandhoutgeld voor de armsten in de gemeente afgegeven.
In de middag van donderdag 18 september vertrekken Henk, Dikkie en Frank naar Vinogradov. In Vinogradov overnachten zij een aantal nachten bij Istvan en Clara. Voor ons als commissie is dit een bekend en vertrouwd onderkomen.
Vrijdagmorgen hebben onze reizigers een afspraak bij Ds. Meséri Karoly. Hij leidt ze rond in het jeugdgebouw. Na elk bezoek blijkt weer hoe multi-functioneel het gebouw. Er zijn een aantal slaapplaatsen, op de zondag wordt voor de kinderen uit Nagypalad een aantal activiteiten, zoals knutselen, georganiseerd. Dit zorgt er ook voor dat kinderen waarvan ouders niet naar de kerk gaan, ook deelnemen aan kerkelijke activiteiten. Verder wordt het gebouw gebruikt voor diverse andere doordeweekse kerkelijke activiteiten. Er blijkt wel een teruggang in het kerkbezoek te zijn. Redenen zijn oa. dat mensen uit Nagypalad vertrekken om elders, of in het buitenland, werk te zoeken. Om belastingtechnische redenen sluiten fabrieken de deur om elkers een nieuw start te maken. Maar Ds. Karoly weet ook te vertellen dat veel jeugd naar de kerk komt!
Aan het einde van het bezoek wordt € 800,- aan brandhoutgeld afgegeven. Met geld kunnen 30 mensen geholpen worden om de winter door te komen.
De reis vervolgt naar Raho. Op zaterdagmorgen is er een gesprek met Margareth. Verheugd vertelt Margareth dat na de opening van de kerk het kerkbezoek bijna is verdubbeld. Dankzij de nieuwe kerk is er groei in de gemeente!
Op zondag 21 september bezoeken Henk, Dikkie en Frank een kerkdienst in Matyfalva. Verder brengen ze de dag door met een wandeling in Matyfalva en een bezoek aan een school. De sanitaire voorzieningen van de school zijn erbarmelijk. Niet van deze tijd. De hulpvraag wordt meegenomen naar Nederland.
De volgende dag gaat de reis naar Roemenië. Omdat aan de grens computerproblemen zijn, duurt het 2 uur voordat men de grens van Oekraïne/Roemenië kunnen passeren. In Misztotfalu worden ze hartelijk ontvangen door Ds. Ecsedi. Hij laat de kerk zien. De nieuwe dakgoten aan de kerk zien er prima uit. Verder wordt bekeken hoe het waterafvoerprobleem opgelost kan worden. Dit probleem wordt de volgende dag ook met de burgemeester van Misztotfalu besproken. De gemeente zal helpen bij het oplossen van het probleem. Verder zal er een offerte opgemaakt worden om het probleemgedeelte op kerkelijk grond aan te pakken.
Misztotfalu is door onze commissie opgenomen in de brandhoutactie. Ds. Ecsedi gaat met Henk, Dikkie en Frank op bezoek bij de armsten uit zijn gemeente. De reizigers verwoorden dit bezoek als: Ongelooflijk, we hebben dingen gezien die je anno 2008 niet meer voor mogelijk acht, dat er in 2008 nog mensen wonen in huizen die de naam huis niet verdienen. Je vraagt je af hoe men in de winter in zulke verblijven moet overleven. Ds. Ecsedi vertelt hen dat Roemenië rijk is aan arme mensen.
s Avonds bezoeken Henk, Dikkie en Frank een bidstond van een inwoner die deze dag is overleden.
Vanuit Misztotfalu reizen Henk, Dikke en Frank door naar Savadisla. In Savadisla wordt een bezoek gebracht aan de pastor. Het brandhoutgeld wordt overhandigd en de volgende ochtend bezoeken ze met hem het jeugdgebouw. De afronding van het jeugdgebouw is in een afrondende fase. De pastor geeft aan dat in oktober/november 2008 het gebouw definitief gereed is.
Op woensdag 24 september wordt Oradea bezocht. Hier is een project voor daklozen. In legertenten en units krijgen daklozen eten en een slaapplaats. Na een bezoek worden de indrukken meegenomen naar Oldebroek.
Vanuit Oradea gaat de reis naar Servië. In Servië wordt een potentieel project bekeken. Alexander Subotin organiseert bij zijn opa en oma huisdiensten. Er is een tekort aan ruimte. Verder wil hij zelfstandig gaan wonen en in zijn woning kerkdiensten organiseren. Bij aankomst blijkt dat de woning al is aangeschaft. Dit was voor onze reizigers, en de commissie, wel een verrassing. Henk, Dikkie en Frank hebben een gesprek met Alexander gehad. De bevindingen worden in de commissie verder besproken.
Ze hebben wel een bijzondere dienst meegemaakt. Alexander haalde vele kerkbezoekers met zijn auto op. Samen met een Peruaans en Deens echtpaar verzorgde hij met passie de kerkdienst.
Na de overnachting in Servië vertrokken Henk, Dikkie en Frank weer richting Oldebroek. Op zaterdagmiddag 27 september kwamen zij weer thuis bij hun familie. Samen met hen danken wij God. Hij heeft Henk, Dikkie en Frank gedragen en gespaard op alle wegen die ze mochten gaan.