Reisverslag 2016 18 april t/m 30 april

Door: Frank Bosch

Reisverslag OEKRAINE en ROEMENIE van 18 april t/m 30 april 2016

Maandagochtend 18 april:
Vertrek ongeveer 4.00 uur. De reis verloopt voorspoedig. Er was file, maar na een lange reisdag zijn we om 18.30 uur aangekomen in Biscke bij Boedapest.

Dinsdagochtend 19 april:
We waren om 2.00 uur aan de grens Hongarije / Oekraïne. Na een kleine oponthoud te hebben gehad van ongeveer 1.00 uur, teveel bagage en we moesten € 1,- voor de 26 dozen betalen, waren we om 17.00 uur bij Istvan.

Woensdag 20 april Vinogradiv:
Het jongenshuis gesprek met de directeur. Ze kunnen het jongenshuis afbouwen. Ze krijgen hiervoor geld van de staat en kunnen hiermee de laatste 20 % van het gebouw afbouwen, riolering, verwarmingsketel, nieuwe kunststof kozijnen en inventaris. De verwachting is dat het eind van het jaar klaar is. De staat betaalt de uitkeringen correct.
Bezoek aan Ds. Molnar gebracht en het brandhout geld € 1000,- overhandigd. Verder had hij geen nieuws. Gesproken over de exploitatie van het bejaardenhuis. De grote boom naast het bejaardenhuis is verwijderd en dat er onderhoud aan het huis moet gebeuren, dakgoten en scheuren repareren. De grote zorg van de kerk is dat de werkende jeugd wegtrekt naar het buitenland.

Donderdag 21 april:
Uj Akli:
Eerst de bouw van de kerk bezichtigt. Het metselwerk is klaar. Hout voor de kap is aanwezig. Gesprek gevoerd met de dominee en de ouderling. We hebben het geld afgegeven € 10.000. Men hoopt hiermee de kerk waterdicht te kunnen maken. De totale kosten worden geraamd op € 61.000. Ze verwachten door zelf de werkzaamheden uit te voeren, hiermee € 15.000,- te besparen. Positief gevoel.

Nagypalad:
De kerk bezichtigt en het jeugdgebouw ziet er goed uit. Ze gaan binnenkort met de pastorie bouwen. Brandhout geld € 1000,- afgegeven. Zeer slechte wegen.

Vrijdag 22 april:
Bakos:
In Bakos zag alles er zeer netjes uit. Het jeugdgebouw hadden ze geschilderd en de kerk gaan ze aan de buitenkant ook schilderen. We werden hartelijk ontvangen. Brandhoutgeld € 1000,- afgegeven.

sGongor:
Goede gesprekken gehad met de Ds. Potcoi en zijn zoon. Brandhoutgeld €1000,-afgegeven.Vorig jaar brandhoutgeld besteed aan kerstpakketten: 220 stuks. Er werd ons gevraagd of er was nagedacht over het diaconale project € 6000. Voorlopig geen geld voor hebben.

Kissdybron (gaarkeuken):
Er wordt twee maal per week aan 35 personen verstrekt. De kosten per jaar bedragen € 3600. Hiervoor hebben wij € 2500 gegeven. Daar heeft de Ds. tot 1 mei 2017 genoeg aan. We hebben toezegging gedaan voor 2017- 2018.

Tizatelik:
Zusan Jakob voor de man uit Rad €195 gift en € 25 van de commissie.
€ 1000 voor de afbouw van het jeugd gebouw, dakgoten en kleine dingen wordt ons gevraagd.

Nagejoc:
Kerkdak bezichtigt, zag er netjes uit. Ze willen deze zomer nog schilderwerk aan de toren doen, stukwerk buitenkant van de kerk opnieuw aanbrengen, verwarming aan brengen als het financieel mogelijk is en dakbedekking jeugd gebouw vernieuwen. Ze doen alles zoveel mogelijk zelf.

Zaterdag 23 april:
Barkaszo:
Wij hebben Sander Kovacks bezocht op zijn boerderij en met hem over het zigeunerkamp gesproken. Daarna hebben we het zigeunerkamp bezocht. De school bezocht. Ze zijn een badhuis aan het bouwen. Er komen ´s morgens 100 kinderen naar de school en ´s middags komt een andere groep kinderen, ook 100 kinderen. Deze school staat achter de kerk. Bij deze kerk zijn ongeveer 15 mensen bekeerd. Hoeveel er in de kerk komen weten we niet. Als we wat willen doen, moeten wij met de kinderen beginnen.

Nagybereg:
Bakkerij bekeken. Het gebouw ziet er goed uit. De Ds. heeft een doordacht plan. De grote oven is er al in geplaatst. Buiten heeft hij een speciale steenoven gemaakt voor speciale streekproducten. Hij bouwt er nog een steenoven naast. Wij hebben het eerste brood geproefd, die hij in de steenoven gebakken heeft en het was zeer goed. We hebben de tuinkassen bezichtigd ongeveer 6 kassen waar witte kool, tomaten, komkommers, augurken worden verbouwd. De vergunningen worden ongeveer augustus verstrekt. Afgesproken volgend jaar 2017 eerste aflossing van het micro-krediet.
Maandag 25 april:
Zapsony:
We werden ontvangen door Ds. Albert en 2 dames die het thuiszorg project verzorgen. Daarna kwam Ds. Attila Kovacs erbij. De werkende bevolking trekken naar omliggende landen. De oudere mensen sterven jonger door de stress vanwege de omstandigheden. Ze hebben financieel minder te besteden door de hogere prijzen en de geldontwaarding. Brandhoutgeld € 750,- afgegeven. In Zapsony bezoeken 2 dames eenmaal per week 22 patiënten. Brandhoutgeld € 750,- afgegeven. In Palakomoroc bezoekt 1 vrouw 2 keer per maand ongeveer 20 patiënten.

Bergzas:
Arendsnest kinderen tehuis. We hebben het bezocht, maar er was niemand thuis. Het zag er netjes uit.

Mesovari:
Opvanghuis gehandicapten. Een fantastisch huis,waar 33 kinderen in behandeling zijn. De keuken zijn ze aan het afbouwen en boven de keuken zijn ze gasten kamers aan het bouwen. Tevens wordt er een gaarkeuken ingericht.

Matyfalva:
Brandhoutgeld € 1000,- overhandigd. 4 x overnachten bij Peter en Irene.

Woensdag 27 april:
Meslotfalu Roemenië:
Om 13.00 uur waren we in Meslotvalu. We werden ontvangen door Ds. Istvan en Ds. Arpard. Gesprek hoe het met de gemeente is. Brandhoutgeld € 1000,- afgegeven, waarvoor er met kerstpakketten worden gemaakt. Het dak van het gemeenschapshuis is heel slecht.

Cotau Roemenië:
Ds. Arpard gemeente gegaan. De kerk bezichtigt en zijn vragen aangehoord over kerkdak, verwarming en de vochtproblemen.

Donderdag 28 april:
Salvadisla Roemenië:
Brandhoutgeld € 750,- afgegeven. Gesprek met de Ds. Atilla over de kerk en hoe het is met de gemeente. De Ds. Atilla zijn vrouw was afgelopen maandag in het ziekenhuis opgenomen. Verwacht in mei een baby.

Vrijdag 29 april:
Zijn wij vanuit Roemenië vertrokken richting Duitsland om vervolgens in Duitsland te overnachten.

Zaterdag 30 april:
Zijn wij vanuit Duitsland richting Nederland vertrokken en zijn wij om 16.30 uur veilig thuis aangekomen. Wij kunnen dankbaar terug kijken op een mooie, intensieve en een waardevolle reis! Veel gezien, veel gehoord en veel over na te denken. Je merkt de binding die je krijgt. Maar ook door het geloof in één God. Binnen de commissie worden de bovenstaande projecten verder uitgewerkt en wordt indien het project voldoende prioriteit of kans van slagen heeft, verder opgepakt.

Namens de Commissie Samen Bouwen,
Frank Bosch,Lammert van Olst, Dick Koetsier