Roemenie, Misztótfalu (Tàutii Màgheraus)

Land: Roemenië

Voorjaar 2005 wordt het eerste contact gelegd met de Hongaars Gereformeerde Gemeente van Misztótfalu.
Een gedreven jongen predikant: Ecsedi Árpád en zijn vrouw zorgen voor een warme, hartelijke ontvangst.

Er wordt hulp gevraagd bij het vernieuwen van het kerkdak. Het is een vrij grote monumentale kerk. Het dak is lek waardoor ook aan de binnenzijde van de kerk schade ontstaat. De gemeente heeft grote zorg hierom. Er is al vaak in Nederland een hulpvraag neergelegd maar steeds zonder succes.
Dat Árpád heel actief is om de kerk te restaureren blijkt uit het bedrag dat de gemeente al zelf heeft gespaard voor de restauratie. Als zij echter alles moeten sparen zal het nog jaren duren voor de restauratie kan beginnen. Van de staat hoeft men niets te verwachten, ook al is de kerk een monument.

De plannen liggen allemaal klaar en op het moment dat wij steun hebben toegezegd voor het project is gestart met het aanvragen van vergunningen enz. Begrotingen waren al opgesteld.

Uiteindelijk is op 19 mei 2006 gestart met de werkzaamheden en men heeft voor het aanbreken van de winter de het dak geplaatst.

In 2008 is men doorgegaan met het opknappen van de kerk. De kerk heeft nieuwe dakgoten nodig. Verder moet naast de kerk een drainagesysteem aangelegd worden. De kerk ligt namelijk ingeklemd tussen 2 wegen. Het hemelwater komt via deze wegen op het terrein van de kerk terecht. Het gevolg is dat het water in de muren van de kerk trekt waardoor de binnenkant van de muren grote vochtplekken ontstaan.
Door middel van onze financiële ondersteuning heeft kerk in 2009 nieuwe dakgoten en een goede waterafvoervoorziening.

Ook in Misztotfalu ondersteunen we de gemeente met brandhoutgeld. In het voorjaar van 2015 is ds. Arpad vertrokken naar een andere gemeente.