Bouw gaarkeuken in Janosi (Oekraine)

Door: Jeroen van t Hul

De diaconale commissie Hulp Oost-Europa van de Hervormde gemeente te Oldebroek, heeft in samenwerking met de OSO (Ontwikkelings Samenwerking Oldebroek) van de burgerlijke gemeente Oldebroek, een gaarkeuken gebouwd in Janosi in de Unterkarpaten te Oekraïne.

Een paar jaar geleden tijdens een reis in de Oekraïne ontmoetten enkele leden van onze commissie de predikantsvrouw van ds. Pocsai Vince met een aantal gemeenteleden te Janosi. Zij wilden graag van een oud gebouw een moderne gaarkeuken maken. Er wonen immers in het dorp Janosi veel kinderen waarvan de ouders geen of weinig geld hebben voor het bereiden van een warme maaltijd. In het dorp wonen verder bejaarde mensen die ook geen mogelijkheid zien om voor zich zelf een warme maaltijd te maken. In samenwerking met de commissie Hulp Oost Europa is een prachtig gebouw ontstaan. Het gebouw met de gaarkeuken is geheel door vrijwilligers uit de gemeente Janosi gebouwd. De keuken wordt dagelijks van maandag tot en met vrijdag gebruikt voor de 85 schoolkinderen. Tevens maken 16 bejaarden gebruik van deze keuken.
Mevrouw Pocsai is heel dankbaar dat vanuit Nederland de mogelijkheid is gegeven om dit project te realiseren. In Janosi proberen ze nu dagelijks warme maaltijden te maken met behulp van sponsors en de overheid.
De OSO van de gemeente Oldebroek heeft een subsidie verstrekt van 2.000 euro. De commissie heeft zelf 3.770 euro kunnen betalen aan de verbouwing. Ook de stichting HOE te Barneveld heeft een schenking gedaan om dit alles mogelijk te maken.
Op deze website kunt u foto’s bekijken van dit project of andere projecten.

Voor inlichtingen:

Lubbie Visch
tel. 0525-690212

Arie-Jan van Oort
tel. 0525-631706
06-51203074