Bezoek kerkgebouw Raho (Oekraine) tijdens najaarsreis.

Door: Jeroen van t Hul

In oktober j.l. hebben Frank Bosch, Gerry Klein en Henk Schoonhoven namens de diaconale commissie Hulp Oost-Europa een bezoek gebracht aan Raho. Zoals bekend zijn we als gemeente op dit moment hard aan het sparen voor de bouw van een kerk voor de Reformatorische gemeente in Raho.
Allereerst hebben Frank, Gerry en Henk een bezoek gebracht aan ds. Laslo Koraly in Tesco. In 2003 heeft hij in samenwerking met onze commissie een start gemaakt met de bouw van de kerk in Raho. Ds. Koraly informeert hen over de ontwikkelingen van de aspirant predikanten. De opleiding is zwaar voor de 6 studenten. Mede omdat zij 2-talig moeten kunnen spreken, zowel Hongaars als Oekraïens. Men hoopt in ieder geval voor de opening van het nieuwe kerkgebouw in Raho een predikant te hebben.
Na het gesprek met ds. Koraly vervolgen Frank, Gerry en Henk hun weg richting Raho. Daar worden zij hartelijk ontvangen door zuster Margareth. Samen met haar gaan zij lopend naar het in aanbouw zijnde kerkgebouw. Onderweg naar de kerk vertelt Margareth dat de gemeente is uitgebreid met een gezin.
Als ze bij de kerk aankomen zijn Frank, Gerry en Henk blij verrast. De laatste maanden is er enorm veel werk verzet aan de kerk. Het dak is hersteld en de binnen- en buitenmuren zijn gestuukt. Verder is de kerk aan de buitenkant al geschilderd. Aan de trapopgang en de binnenkant van de kerk moet nog heel wat gedaan worden. De binnenkant is, ondanks de gestuukte muren, nog in dezelfde staat als tijdens de voorjaarsreis. Er zit nog geen plafond in. Verder moeten er bijvoorbeeld nog kerkbanken en een preekstoel komen.
Al met al is er nog genoeg om voor te sparen door onze gemeente. Wij nodigen je van harte uit om deze winter samen voor Margareth en haar gemeente te sparen, zodat volgend jaar het kerkgebouw haar deuren voor alle gemeenteleden en nieuwe gemeenteleden geopend kan worden.